www.ketilstrand.com

Min YouTube-kanal:  www.youtube.com/rednebb

"AXE-FILES" 

Albumet er tilgjengelig som nedlasting på CDbaby,  iTunes (klikk på linkene), og flere andre musikknedlastingstjenester.  Her kan du også høre lydklipp.

Fysisk cd kan kjøpes hos Coop OBS! på Amfi StorMoa eller Jukebox Platebar i Ålesund Sentrum,

eller den kan kjøpes direkte fra meg (ta kontakt her),

-Plateanmeldelser/omtaler:


 
Av Matt Warnock, anerkjent amerikansk musikkjournalist, musiker, pedagog og forfatter:

http://www.reviewyou.com/ketil-strand-axe-files/

Fra G66.eu (europeisk importør av Axe-Fx):

http://g66.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=974&Itemid=61

 

Hør radiointervju med liveopptreden fra NRK Møre og Romsdal 02.02.11 her (begynner på ca. 34:00 i sendingen):   http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/707933/

 

"Album Notes" - norsk versjon:

Jeg har spilt gitar i over 30 år , og i over 20 av dem har jeg drømt om å lage et soloalbum med min egen musikk, men av forskjellige grunner har det aldri blitt noe av, før nå! (takket være CDbaby)

Dette er bokstavelig talt et soloprosjekt der jeg har komponert all musikken (med et par unntak), spiller alle instrumentene selv (dvs. gitarer, bass og banjo), samt har stått for trommeprogrammering, innspilling, mix og produksjon ellers.

Det eneste jeg ikke har gjort helt på egenhånd, er coverbildet, som ble tatt av Sølvi Røren (min kone).

Jeg har spilt i mange forskjellige band og sammenhenger opp igjennom årene, i tillegg til min faste jobb som gitarlærer, og jeg har spilt veldig mye forskjellig; rock, pop, jazz, fusion, metal, folkemusikk, klassisk m.m.  Det egenkomponerte materialet på denne plata gjenspeiler alt dette, men rocken ligger nok i bunnen hele veien som en slags hovedingrediens.

For et par-tre år siden begynte jeg å lage mine egen gitarvideoer og legge de ut på Youtube for moro skyld, men den overveldende responsen jeg fikk (over 1,1 mill. visninger så langt), fikk meg til å innse at det faktisk var mange der ute som satte pris på musikken min!  Takket være videoene mine kom jeg også i kontakt med G66, den europeiske distributøren av Fractal Audios gitar-preamp/effektprosessor Axe-Fx Ultra.  Jeg gjorde flere demo-videoer av denne, og etter meget god respons, bestemte jeg meg for å lage et soloalbum der jeg bruker kun Axe-Fx Ultra på alle elektriske gitarer.

Ketil Strand


Litt om de forskjellige sporene:

1 Nok Om Det er en groovy riff-basert blues-rock-låt som jeg syntes passet bra som åpningsspor på albumet.

2 Fuzz er en av de eldste låtene på albumet, inspirert av mine ungdoms gitaridoler Eddie Van Halen og Yngwie Malmsteen, blant andre.  Jeg fremførte også denne låten på «Talentiaden» (datidens store norske talentkonkurranse) direktesendt på NRK i 1991, og dette kan du faktisk se her..

3 Synnes Serenade : Jeg skrev denne balladen til min datter Synne da hun ble født i 1990.  Dette var vel kanskje min første "jazz"-komposisjon.

4 Så Takk er en slags jazz-blues-låt med rocke-feel..  Dette er en låt som har fulgt meg gjennom flere år, og som stadig har gjenoppstått i nye versjoner og med nye navn, dette er altså den siste og nyeste utgaven.

5 Gullslåtten er et solostykke skrevet til mine foreldres gullbryllup i 2008.  Det er inspirert av norsk hardingfelemusikk, og gitaren er strenget og stemt på en spesiell måte kalt "Trollstemming", etter Knut Reiersruds oppskrift.  Her bruker jeg en av de akustiske gitar-modellene i min Line6 Variax 300, spilt inn direkte.

6 Canon Rock With A Twist.. er basert på Johann Pachelbel's «Canon i D» skrevet for over 300 år siden i  barokkstil, men jeg har gjort en kraftig vri (eller rettere sagt flere vrier..) på den, basert på mer moderne stilarter..  Den er også inspirert av Jerry C's versjon «Canon Rock», som takket være Youtube kanskje har blitt en av de mest covrede gitar-instrumentallåter noensinne.  Jeg bestemte meg imidlertid for å gjøre min versjon litt annerledes enn alle de andre, og denne har faktisk blitt en liten "hit" på Youtube siden jeg opprinnelig la den ut for snart 3 år siden, med nesten 400000 visninger så langt. Versjonen på albumet er en nyinnspilling, med noen små endringer i forhold til Youtube-versjonen.

7 Incubator ble skrevet til min sønn Andreas, som ble født 9 uker for tidlig, og derfor måtte tilbringe mesteparten av de to første månedene av sitt liv i en kuvøse (= incubator), derav tittelen.  (Andreas klarte seg forresten fint etterpå, og er blitt 22 år nå..)

8 Yee-Haa! bringer inn en liten eim av hester og høy på albumet, og er en hyllest til de mange dyktige country-rock gitaristene som har inspirert meg; Albert Lee, Brent Mason, The Hellecasters, Steve Morse, og ikke minst Lars Håvard Haugen (fra Hellbillies) og Øystein Sunde.

9 Din er et solostykke tilegnet min kone Sølvi.

10 Ny Vri er en prog-inspirert riff-basert låt i 7/8, med et litt mer «spacy» soloparti i 6/8.

11 Toccata og Fuge i D moll:  Dette er et av mine favoritt-musikkstykker uansett sjanger, opprinnelig skrevet for orgel av Johann Sebastian Bach, en av de største komponistene gjennom alle tider. Det er med stor ærbødiget jeg våger meg på å spille dette stykket på el.gitar, og noen vil nok kanskje synes det er "upassende", men jeg tror faktisk at den gode Bach ville ha likt, og til og med kanskje spilt, el.gitar dersom han hadde levd i dag..   Jeg har også tidligere laget et par Youtube-videoer av dette stykket der jeg bruker gitarsynth, men dette er altså en ren gitarversjon der jeg bruker bare Axe-Fx Ultra.  Det er hovedsakelig en eller to gitarstemmer gjennom hele stykket, men noen steder er det så mye som 8 gitarspor samtidig..

Alle elektriske gitarer ble spilt gjennom min Fractal Audio Axe-Fx Ultra Preamp/Effects Processor uten bruk av noen andre forsterkere, effekter, DI-bokser eller lignende.

Alle gitarer, bass og banjo spilt av Ketil Strand, og trommespor programmert ved hjelp av Toontrack EZ Drummer software.  Innspilt og produsert i Cubase.


Takk til:

-De mange flotte musikerne jeg har hatt æren av å spille med opp gjennom årene, de er for mange til å nevne ved navn.

-Alle de store gitaristene, musikerne og komponistene som har inspirert meg, de er også for mange å nevne..

-Mine Youtube-venner, abonnenter og alle som har sett og kommentert videoene mine, de har vært en viktig motivasjonsfaktor i forbindelse med dette albumet.

-Mine gitarelever, som har inspirert og holdt meg "på tå hev" gjennom mange års gitarundervisning.

-Sussi og Jaques Isler og Jochen fra G66.eu for deres hjelp og støtte, og for Axe-Fx Ultra, et fantastisk produkt.

-CDbaby for å gjøre det enklere for musikere som meg å få realisert drømmen sin og få utgittt og publisert musikken sin over hele verden.

-Og sist, men ikke minst; takk til min kone og familie, som har støttet og inspirert meg hele veien.

 

Hjemmeside: www.ketilstrand.com

Youtube channel: www.youtube.com/rednebb

 

Utstyr brukt på albumet:

Fractal Audio Axe-Fx Ultra Preamp/Effects processor (alle spor)

Fractal Audio MFC-101 Foot Controller


Gitarer og basser (alle medvirkende instrumenter kan skimtes på coverbildet..):

«Strand-o-caster» Custom (Strat-kopi) (spor 1)

Carvin DC 135C (2,7)

D'Angelico EXL-1DP (3 (lead), 9)

Epiphone '56 Les Paul Goldtop (3 (akkorder))

Rickenbacker 360 Fireglo (4,10)

Line 6 Variax 300 (5)

Burns Red Special Brian May signature model (6 (rock-delene))

Eastwood Savannah (6, jazz-delen)

Fender Nashville B-bender Telecaster (6 (country-delen), 8)

Yamaha APX-5NA ak.nylon (6)

Eastone BJ-30 Banjo (6,8)

Ibanez AE350S ak.gitar (7)

Roland G505 (strat type) (11)

Fender Jaguar Baritone Custom (brukt som bassgitar)

Ibanez mod. 2365B «Jazz Bass»

Ibanez mod. 2365B Fretless Bass


Ketil Strand, desember 2010/januar 2011